Cui tu cauţi să fii plăcut?

Mustarea apostolului Pavel adresată galatenilor
Apostolul Pavel în Galateni 1:6-10 adresează galatenilor următoarele versete:
„6. Mă mir că treceţi aşa de repede de la Cel ce v-a chemat prin harul lui Hristos la o altă Evanghelie. 7. Nu doar că este o altă Evanghelie; dar sunt unii oameni care vă tulbură şi voiesc să răstoarne Evanghelia lui Hristos. 8. Dar, chiar dacă noi înşine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o Evanghelie deosebită de aceea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema! 9. Cum am mai spus, o spun şi acum: dacă vă propovăduieşte cineva o Evanghelie deosebită de aceea pe care aţi primit-o, să fie anatema! 10. Caut eu oare, în clipa aceasta, să capăt bunăvoinţa oamenilor sau bunăvoinţa lui Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? Dacă aş mai căuta să plac oamenilor, n-aş fi robul lui Hristos.”
Doresc în acest articol să prezint unele explicaţii asupra acestor versete, pentru a înţelege clar Cuvântul lui Dumnezeu.

Vs.6,7 – Pavel îi confruntă pe Galateni de la început cu ușurința lor de a accepta o învățătură greșită, fiind numit de nepăsarea cu care renunță dintr-odată la adevărul evangheliei, drept care îi previne pe un ton sever că acțiunea lor echivalează cu părăsirea lui Dumnezeu și îmbrățișarea unei evanghelii false. Dumnezeu i-a chemat la harul lui Hristos, dar iată că acum ei își plecau grumazul sub jugul blestemat al legii. Cum se face că, după ce acceptaseră evanghelia adevărată, acum o abandonau, în favoarea altei evanghelii, care nici măcar nu era o evanghelie, ci un mesaj pervertit, un amestic de har și lege.

Vs.8,9 – De două ori Pavel rostește blestemul solemn al lui Dumnezeu asupra oricărei persoane care predică orice altă evanghelie. Dumnezeu nu are decît un singur mesaj pentru păcătoșii osîndiți: El oferă mîntuirea prin har, prin credință, fără nici o nevoie de a păzi legea. Cei care proclamă orice altă cale de mântuire va fi neapărat osîndit. Cât de grav este să predici un mesaj care va aduce pierzarea veșnică a sufletelor!

Observați apostolul spune un înger din cer, nu ”un înger ai lui Dumnezeu”. Ar fi posibil ca un înger din cer să aducă un mesaj fals, dar un înger de la Dumnezeu nu ar putea aduce un asemenea mesaj. Limbajul este neputincios pentru a putea exprima mai clar caracterul unic al evangheliei – singura cale al mântuirii.

v.s10 – Pavel își amintește, probabil, aici că dușmanii lui l-au învinuit că și-a modificat mesajul din dorința de a fi pe placul ascultatorilor săi. Prin urmare, el întrebă: ”Când insist că nu există decât o singură evanghelie, încerc eu oare să fiu pe placul lor, sau al lui Dumnezeu?” e limpede că el nu încearcă să fie pe placul oamenilor, întrucît ei urăsc ideea potrivit căreia nu există decât o singură cale de a merge în rai. Dacă Pavel și-ar modifica mesajul pentru a fi pe placul omaenilor, atunci nu ar mai fi pe placul lui Hristos și, în acest caz, și-ar trage asupra sa mânia lui Dumnezeu. Pavel și în alte locuri confirmă, că scopul lui – să fie pe placul lui Dumnezeu, cum ar fi de exemplul în epistola lui către Galateni 6:12 „Toţi cei ce umblă după plăcerea oamenilor vă silesc să primiţi tăierea împrejur, numai ca să nu sufere ei prigonire pentru crucea lui Hristos.», şi în 1 Tesaloniceni 2:4 „Ci, fiindcă Dumnezeu ne-a găsit vrednici să ne încredinţeze Evanghelia, căutăm să vorbim aşa ca să plăcem nu oamenilor, ci lui Dumnezeu, care ne cercetează inima.”

Concluzie: Noi trebuie să căutăm să fim plăcuţi lui Dumnezeu, şi nu oamenilor.

Iar tu prietene: cui cauţi să fii plăcut?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.